In september is het tachtig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Die maand starten er in Nijmegen en omgeving allerlei herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de bijzondere filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Hierin worden de oorlogsactiviteiten op de voet gevolgd.
Vanaf Operatie Market Garden kwam Nijmegen gedurende een half jaar aan het front te liggen. Amerikaanse, Britse en Canadese filmers van het leger kwamen naar de stad en legde de gebeurtenissen vast. Ook Nijmeegse burgers haalden hun camera’s tevoorschijn. Tijdens de filmvoorstelling legt Joost Rosendaal, historicus aan de Radboud Universiteit en voorzitter van Nijmegen Blijft in Beeld, in een publiekscollege van twee keer driekwartier uit wat op de beelden te zien is.

De voorstellingen zijn op woensdag 18 september in de Stadsschouwburg, Keizer Karelplein te Nijmegen, aanvang om 14.00 en om 20.00 uur. De entree bedraagt € 11,25 incl. consumptie en adm. kosten. Kaarten zijn verkrijgbaar via  
https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma/8226/een-filmvoorstelling-met-publiekscollege/nijmegen-frontstad-in-beeld  en de kassa van de Stadsschouwburg/De Vereeniging.
De voorstelling is gratis voor scholieren en studenten. Zij kunnen zich tot 11 september aanmelden via het emailadres van de stichting: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De agenda met andere herdenkingsactiviteiten in de regio Nijmegen vindt u op https://vrijheidregionijmegen.nl/thema/80-jaar-vrijheid  

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?