Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Op dinsdag 16 april zagen 1.626 mensen de jaarlijkse voorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Deze mensen – die wellicht hun wilde haren verloren hebben, zagen aan de hand van uniek historisch video- en filmmateriaal de jaren 70 en 80 voor even terugkeren in concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.

Nijmegen in beweging
De bezoekers kregen een inkijkje in het pluriforme maatschappelijk leven in Nijmegen in de periode van 1970 tot 1985. Enkele voorbeelden van de Aksie voor een betere wereld.

  • De collectieve strijd van Ooij-bewoners, Nijmeegse burgers en biologen tegen het plan Rijkswaterstaat in 1971 om de Waalbocht te verleggen in de Ooijpolder. Met hun verzet weten zij de natuurrijke woon- en recreatieomgeving uiteindelijk te beschermen.
  • Krakers die dit keer juist bouwvallige vooroorlogse huizen in de Tweede Walstraat slopen om nieuwbouw te versnellen.
  • De vrolijke fietsdemonstratie ‘Fijn dat ik fiets’ voor de veiligheid van de ‘eenzame fietser’ tegen het oprukkende autoverkeer in Nijmegen
  • Vrouwen demonstreren in het centrum van Nijmegen met allerlei spanborden tegen het toenemend seksueel geweld in de stad aan het begin van de jaren 80.
  • Een fragment uit de film van Willem Thijssen met camerawerk van de bekende Frans Bromet kreeg veel lachers op de hand. In deze film over de opvoeding van kinderen in de anti-autoritaire kresj in de Pater Brugmanstraat vraag je je af wanneer de begeleider eindelijk gaat ingrijpen, wanneer het jongetje de andere met een spijker en hamer te lijf lijkt te gaan.

TraditieOok traditionelere beelden van ‘toen’ keerden op 16 april even terug. Niet iedereen had immers wilde haren! Het Europees Koningsschieten in de Nijmeegse binnenstad in juni 1977 is een voorbeeld. Met een grote historische optocht – het Gebroeders van Limburg-festival avant la lettre en het schieten van de ‘vogel’ van een hoge paal. Belangrijke persoonlijkheden zoals burgemeester T.M.J de Graaf, mgr. J.W.M. Bluysen én prins Bernhard keken samen naar dit schouwspel, evenals vele Nijmeegse burgers.

Muziek in de pauze
Peter Freijsen, voormalig lid van de nog steeds bestaande muziekgroep Kladderadatsch, trad voor en tijdens de pauze op. ‘Internationale solidariteit, wij gaan door met de strijd’, declameerde hij.

Tot volgend jaar! We hopen dat u genoten heeft van deze voorstelling. Daarbij danken wij u voor uw aanwezigheid. 
Op dit moment wordt al weer de eerste hand gelegd aan de voorstelling van volgend jaar. Natuurlijk hopen we u daar weer graag zien!  

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?