Ons succes van de voorstellingen in september over de bevrijding van Nijmegen kreeg vorige week een vergelijkbare vervolg. In de Steigerzaal van de Lindenberg vertoonden we de voorstelling 'Canadese winter en oranje lentezon'. Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal voltooide een compilatie van ruim een ​​uur van beelden uit de periode september 1944 t / m augustus 1945.

Daarbij putten zij voor een groot deel uit materiaal van de Canadese, Britse en Amerikaanse archieven. Het gaf niet alleen een kijkje op de normale militaire activiteiten, maar ook op de wijze waarop de manschappen hun vrije tijd invulden. Zo waren er beelden van sneeuwballen gevechten en bokswedstrijden, van een soldatenrevue en de eerste hamburgertent in Europa op de Groenestraat en van een kindersleewedstrijd waarbij Canadese militairen als trekpaarden fungeerden. Sinterklaasviering in Wijchen waarbij de heiligman per tank werd vervoerd.

Het buitenlandse materiaal werd aangevuld met Nederlandse films over de periode mei-augustus '45. Beelden op Bevrijdingsdag van een parade in de Molenstraat, van kinderoptochten en de door studenten georganiseerde persiflage op de Grote Markt. Maar ook beelden van het bezoek van prinses Juliana aan onze stad op 2 juni. Duizenden mensen kwamen kijken; Grote Markt en de ruïnes van de warenhuizen ertegenover stonden vol. Haar inspectie van het Kensington Regiment op het Quickterrein aan de Hazenkampseweg was ook productief: ze ontvangen van een cheque van 12.000 gulden voor het Rode Kruis; dat was het hele weektraktement van de soldaten.

Het was een waardige filmische afsluiting van 75 jaar bevrijding van Nijmegen en omgeving.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?