Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Zitactie Sociale Dienst

Op dinsdag 16 april presenteerde Nijmegen Blijft in Beeld in De Vereeniging de grote Voorjaarsvoorstelling zoals u op het recente nieuws hebt kunnen lezen. Dit keer met een fraaie selectie oude films over Nijmegen in de periode 1970-1985. Nijmegen was toen flink in beweging. Het is de tijd van spandoeken, AKSIE voor een betere wereld, emancipatie en sociale strijd. Zo werd er actie gevoerd voor recht op betaalbaar wonen, voor werk en studeren en tegen kruisraketten, kerncentrales en de Waalverlegging. Nijmegenaren gingen massaal de straat op. Het was een roerige en vaak ook leuke tijd waarin er veel veranderde in Nijmegen.

Dat zag je goed terug in de films. Het vroeger zo roomse Nijmegen kleurt in dit decennium steeds roder en er wordt volop geprotesteerd: door benedenstadters die de verdere afbraak van hun woonwijk willen stoppen, natuurliefhebbers die ageren tegen het volbouwen van de Ooijpolder, studenten die tegen de herstructurering van het onderwijs zijn. Op spandoeken prijken leuzen als ‘Geen gedonder, huren naar onder’ en ‘Geen woning geen kroning’. We besteden in de filmvoorstelling ook aandacht besteed aan andere Nijmeegse curiositeiten uit de zeventiger jaren. Niet iedereen had wilde haren of droeg het peaceteken. Ook de schutterij bloeide nog en was opvallend aanwezig in het straatbeeld.

We kijken over de schouder van de bekende documentairemaker Frans Bromet mee op de eerste antiautoritaire crèche van Nederland, de Pater Brugmankresj. We gaan ook langs in de levendige Rozenbuurt, kort voordat de gemeente er met de ‘krotopruiming’ begint. Natuurlijk mogen beelden van een krakersactie niet ontbreken op deze avond. Maar nee, nu eens niet de Piersonrellen…

De filmvoorstelling is een mooie gelegenheid samen terug te kijken op deze (strijdbare) jaren in de Nijmeegse geschiedenis.

 

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?