Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Ongeveer zes uur aan unieke Nijmeegse filmbeelden uit de Tweede wereldoorlog is vanaf donderdag 16 september te zien op de website www.oorloginblik.nl. De Stichting Nijmegen blijft in Beeld heeft de afgelopen twee jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Nijmegen, zo’n 40 films verzameld en omschreven voor het programma Erfgoed van de Oorlog, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat om filmmateriaal van particulieren, dat nergens anders in een archief zit en dat vaak nog niet eerder vertoond is. De films zijn allemaal gedigitaliseerd en waar nodig gerestaureerd.

De Nijmeegse films gaan voornamelijk over het alledaagse leven tijdens de oorlogsjaren. Er zitten echter ook opnamen bij van de directe gevolgen van het bombardement van 22 februari 1944, de bevrijding en het weer na vijf jaar hijsen van de Nederlandse vlag. Het feit dat er nog zo veel films zijn is vrij bijzonder. Filmmateriaal was schaars tijdens de oorlog en wat er nog was werd vaak bewaard tot het moment van de bevrijding.

Doel van het Programma Erfgoed van de Oorlog, dat in 2007 is gestart, is het behoud van waardevol materiaal uit de Tweede Wereldoorlog en het verbeteren van de toegankelijkheid ervan. Het gaat daarbij naast films ook om bijvoorbeeld voorwerpen, drukwerk en persoonlijke getuigenissen. Het onderdeel Oorlog in Blik wordt uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De films op de website www.oorloginblik.nl zijn integraal te zien. Het materiaal is te vinden op trefwoord en locatie.

De stichting Nijmegen Blijft in Beeld verzamelt al ruim 25 jaar films van Nijmegen en directe omgeving . Alle materiaal wordt beheerd door het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). 

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?