Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Enkele weken terug heeft de filmploeg opnamen gemaakt in en rondom de villa Salatiga aan de Sterreschansweg. Deze villa die gebouwd is in 1911 door de architect Oscar Leeuw voor de familie Hüffer op de plaats waar het voormalig fort Sterreschans heeft gelegen. De villa is later overgenomen door de familie Jurgens en na 1944 betrokken door de Broeders van Maastricht.

Rond 1950 werd begonnen met de aanbouw van een vleugel waarin kamers voor studenten en broeders werden ondergebracht. Bij de bouwwerkzaamheden stuitten de bouwvakkers op zware Romeinse muurresten. Het fort bleek gebouwd op de resten van het kamp van het Tiende Legioen.

De oude stenen zijn gedeeltelijk gebruikt bij de aanleg van het fort en zijn nog te zien in de muren van het nog bestaande kruithuis van het fort.

Het interieur dat bijzonder fraai bewaard is gebleven is vastgelegd en ook de tuinen rondom de villa hebben ruime aandacht van de filmers gehad.

Een week na de filmopnamen hebben de laatste broeders de villa verlaten en zijn vertrokken naar Maastricht. Het was een close finish, maar gelukkig hebben we dit stukje Nijmeegse historie toch nog vast kunnen leggen. 

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?