foto: Regionaal Archief Nijmegen

Wat een geweldig succes waren de twaalf SNBIB-voorstellingen in de Lindenberg! 

De minutieuze voorbereidingen van Ineke en Max Martin en Joost Rosendaal resulteerden in een voorstelling van een uur, die hogelijk werd gewaardeerd door de kijkers. Dat bleek wel uit hun reacties: 'Geweldig!' 'Ontroerend!' 'Knap samengesteld!' 'Passende muziek!' 'Mooi ingetogen!' 'Oorlog kwam nog nooit zo dichtbij!' 'Waardevolle toevoeging aan de herdenking!' 'Bedankt!' 'Indrukwekkend!' 

Alle twaalf voorstellingen van 'De Bevrijding van Nijmegen in Beeld' waren uitverkocht. In totaal betekende dat zo'n 1700 belangstellenden. Omdat er geen plaats meer was, zouden wij zelfs een flink aantal mensen teleurstellen. Dat was niet leuk voor de belangenstellenden die telefonisch naar plaatsen informeerden, maar zo mogelijk nog vervelender voor de mensen die vlak voor de voorstelling hoopten kaartjes aan de kassa te kunnen krijgen. 

Bent u een van die teleurgestelden van vindt u het om een ​​andere reden jammer dat u de voorstelling hebt gemist? Wij denken erover om eenmalig een extra voorstelling te verzorgen. Hebt u hiervoor interesse, geef dat dan aan ons door.
Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bij voldoende interesse informeren wij over plaats en datum.

foto: Regionaal Archief Nijmegen

STICHTING NIJMEGEN BLIJFT IN BEELD VERTOONT NIEUW FILMMATERIAAL IN DE LINDENBERG

In september is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaats vond. Die maand starten er in Nijmegen en omgeving allerlei herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van de bevrijding. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de bijzondere filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld. Hierin worden de oorlogsactiviteiten tussen 17 september en 26 november 1944 van dag tot dag gevolgd. Dat gebeurt door middel van buitenlands filmmateriaal dat in Nederland nog nooit vertoond is.


Hiervoor hebben de mensen van SNBIB al een jaar uitgebreid speurwerk verricht in materiaal van buitenlandse archieven en musea. Die intensieve zoektocht leverde ruim 200 filmpjes op met beelden van Market Garden in onze omgeving. Van dat uitgezochte en aangekochte materiaal is een compilatie van een uur gemaakt.

 

De voorstellingen zijn op maandag 16, dinsdag 17, woensdag 18 en vrijdag 20 september in de Steigerzaal van de Lindenberg. U ziet dan beelden van de operatie Market Garden, maar ook van het leven in de frontstad Nijmegen. Iedere dag zijn er drie voorstellingen. Er zijn twee middagvoorstellingen, die respectievelijk om 14.00 en om 16.00 uur beginnen en een avondvoorstelling om 20.00 uur.

De entreeprijs bedraagt € 5.00. Kaartjes zijn vanaf 20 augustus verkrijgbaar via de Lindenberg. Dat kan via de website (https://www.delindenberg.com/theater/) of via de kassa van dat theater. (tel.: 024 3273911).

Komt u met een rolstoel? Meld dit aan de kassa van de Lindenberg. Dit in verband met de beperkte ruimte voor rolstoelen.


Dat Nijmegen Blijft in Beeld zoveel werk heeft gestopt in het maken van deze film mag geen verwondering wekken. En dat ze in de Lindenberg worden vertoond is ook meer dan een toevalligheid. Dat blijkt wel uit de ontstaansgeschiedenis van de stichting:
In 1984 werd voor het eerst uitgebreid aandacht besteed aan het bombardement op Nijmegen, dat veertig jaar eerder plaatsvond. Een van de onderdelen van het programma was een lezing van toenmalig gemeentevoorlichter Ab Uijen voor de historische vereniging Numaga in de Lindenberg. Daarbij werd een Polygoonfilm van het bombardement vertoond.

De toen aanwezige David Mulder en Nol Smits waren het er samen met hem over eens dat deze film in het Gemeentearchief bewaard zou moeten worden. Zij besloten op zoek te gaan naar meer filmbeelden over de geschiedenis van Nijmegen met als doel een filmcollectie over de stad bijeen te brengen. Daartoe werd op 21 maart 1984 de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld opgericht. Die ging op zoek naar financiën voor het aankopen van films. Dat werd gedaan door de uitgifte van certificaten. Voor 19 gulden en 84 cent kon je symbolisch 1 meter film kopen. De reactie van de Nijmegenaren was boven verwachting: de actie bracht 62.000 gulden op. Met dit geld werden oude journaalfilms over de stad aangekocht uit de Polygoonarchieven in Hilversum.

 

Uit de eerste verzameling van 15 films is inmiddels één van de grootste particuliere filmcollecties over stad en omgeving in Nederland gegroeid. Die bestaat niet alleen uit aangekochte beelden, maar vooral uit films van particulieren, instellingen en bedrijven. Meer dan dertig vrijwilligers zorgen tegenwoordig voor acquisitie, bewerking, archivering en vertoning van historische bewegende beelden van Nijmegen en nabije omgeving. En zij maken ook nieuwe opnames die dan weer over enkele jaren vertoond gaan worden.

 

De komende maanden worden een drukke periode voor de mensen van Nijmegen Blijft in Beeld. De filmvertoningen in september worden gevolgd door vergelijkbare activiteiten in de Lindenberg in februari, wanneer de operatie Veritable wordt herdacht. Ook dan met nieuw filmmateriaal.
En in april volgt dan de jaarlijkse filmvoorstelling van de stichting in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging.

 

In de tussentijd blijven de vrijwilligers op zoek naar nieuw oud bewegend beeldmateriaal van stad en omgeving. Hebt u zelf nog oude films, video’s of dvd’s, of hebt u nog tips, dan kunt u contact met hen opnemen.

 

Het was een groot succes, onze filmvoorstelling 2019. Volle zalen in de middag- en avondvoorstelling; in totaal meer dan 2300 kijkers. Uit hun reacties bleek wel dat die ons programma hogelijk waardeerden. Veel uitroepen van herkenning, verbazing en bewondering bij oude beelden van de stad en de eerste film van Joris Ivens, uitbundig gelach tijdens het filmpje over Vette Herman, een uit volle borst meegezongen ‘Al mot ik krupe’, applaus na ieder vertoond onderdeel, en een daverende applaussalvo na afloop bewezen dat wel.

Explicateurs Marja Begheyn en Marcel Claassen lichtten de vertoonde beelden steeds adequaat toe. Marcel, die als enige al vanaf de start in 1984 actief is voor onze stichting, ontving van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBiB-erespeld. Joost noemde hem het geweten van SNBiB en roemde zijn research-activiteiten. In dat kader vermeldde hij ook Marcels regelmatige bijeenkomsten met de 90+ groep, een groepje vitale Nijmegenaren die ingezet worden bij de beschrijving van de oudste films uit onze collectie.

Op naar de filmvoorstellingen in september ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding en de nieuwe voorstelling op 20 april 2020. Een makkelijk te onthouden datum!

We gaan weer richting Sinterklaas en Kerstmis. Zit u misschien verlegen om een origineel cadeau?

Dan kunt u denken aan een SNBIB-cadeaubon, die bestaat uit een donateurschap van onze stichting voor één jaar. 
De bon ter waarde van € 15,00 is een prachtig geschenk voor iemand die geïnteresseerd is in Nijmegen en omgeving en op de hoogte wil blijven van de historische filmbeelden die wij maken en verzamelen. Met het donateurschap krijgt de ontvanger tevens twee vrijkaartjes voor de jaarlijkse voorjaarsvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging. De normale toegangsprijs hiervoor is € 10,00 per persoon.

U kunt tijdig aan zo’n cadeaubon komen door telefonisch contact met ons op te nemen via
nummer 06-13999627, of een email te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Vereeniging is nog steeds in de stijgers. Maar de voorstellingen gaan gewoon door.

Ook SNBiB filmt de verschillende fases van de verbouwing.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In het hele land worden er dan allerlei historische activiteiten georganiseerd. In Nijmegen worden die sinds 2011 in een weekend geconcentreerd onder de naam 024 Geschiedenis Nijmegen. In 2018 is dat van 19 t/m 21 oktober. En ook dit jaar verlenen wij natuurlijk onze medewerking daaraan. 

Deze keer is het thema van de Maand van de Geschiedenis ‘opstand’. Met name in de jaren zestig en zeventig droeg Nijmegen de predikaten rebels, revolutionair en recalcitrant. Het kostte ons dus niet zoveel moeite om historische beelden te vinden die bij het landelijke thema pasten.

Wij draaien op zaterdag 20 oktober van 12.00-16.00 uur in de nieuwe zaal van Lux films uit ons archief. U kunt dan natuurlijk beelden verwachten van de Piersonrellen en van demonstraties voor het oude politiebureau. Maar nu Nijmegen dit jaar groene hoofdstad is, vinden we dat ook beelden van de protestmars ‘Ooy moet blijven’ niet mogen ontbreken.

Noteer zaterdagmiddag 20 oktober dus vast in uw agenda!

Instel al weer een paar weken later ...

Tijdens de voorjaarsvoorstelling van 2017 hebt u beelden kunnen zien van de renovatie van de Vereeniging. Onze filmers Hans van den Heuvel en Thijs Lavrijsen hebben die toen nauwgezet gevolgd.

Inmiddels is men begonnen aan de laatste fase van de verbouwing van deze Nijmeegse cultuurtempel. Het gaat nu om het achterste gedeelte van het gebouw, de kant van de Sloetstraat/Groesbeekseweg. Ook deze fase zullen onze filmers nauwgezet blijven volgen. Elke twee weken zullen zij er opnames van maken. Onze nieuwe medewerker, Huub Hofs, is in de zomermaanden begonnen, het vervolg wordt uitgevoerd door Hans en Thijs. Voor het project is het wel noodzakelijk dat zij zijn uitgerust met helmen en veiligheidsschoenen. Die hebben we dus aangeschaft. En zo ziet u maar weer eens voor welke onverwachte kosten een filmstichting kan komen staan.
Ongetwijfeld zult u de door ons gemaakte beelden in een van de voorjaarsvoorstellingen van komende jaren kunnen zien. 

 

Zo’n 1700 toeschouwers bezochten maandag Op weg naar een groene stad. Dat was de titel van onze voorjaarsvoorstelling 2018. In het tweeënhalf uur durende programma zagen de kijkers beelden uit de jaren dat Nijmegen nog geen groene hoofdstad was.

Zwart-witbeelden van onze groene Waalbrug en onze parkvoorzieningen werden gevolgd door kleurenfilms van Auto-Palace en Honig. We zagen hoe er in de omgeving ook niet-Honigproducten geproduceerd en geconsumeerd werden. En we zagen beelden van de stad in 1938 en 1965.

Veel aandacht was er dit jaar voor het vervoer. Voor de pauze ging het over goederen- en babytransport in stad en omgeving, erna werd aandacht besteed aan meer en minder vervuilend personenvervoer in Spijkerautomobielen en trolleybussen.

Natuurlijk vergaten we in de voorstelling ook niet dat het honderd jaar geleden is dat onze bekende edelsmid Rudi Arens werd geboren en dat 2018 het Marikenjaar is, omdat zij 500 jaar geleden ‘geboren’ werd. En al dat serieuze werk wisselden we af met vrolijke beelden van marcherende olifanten, fietsbellende Mater Deileerlingen, relaxte balkonvissers en dansende meisjes in het Goffertpark.

Onze vaste inleider van dienst Marcel Claassen voerde samen met gast-explicateur Marja Begheyn de aanwezigen door het programma. Tijdens de avondvoorstelling ontving ons bestuurslid Ineke Martin van voorzitter Joost Rosendaal de gouden SNBIB-erespeld voor het vele werk dat zij in de afgelopen vijftien jaar voor onze stichting heeft verricht. De succesvolle voorjaarsvoorstelling was weer een illustratie van het  coördinerende vermogen van de immer actieve Ineke.

Er was weer veel te zien en te bespreken! 

En dan nu: op naar de voorstelling van volgend jaar op 8 april 2019. Zet die datum alvast in uw agenda.

Onlangs is een bijzondere film gevonden van de hulp die de Amerikaanse stad Albany na de Tweede Wereldoorlog verleende aan Nijmegen. Op 11 april 2016 tijdens haar jaarlijkse voorstellingen in De Vereeniging vertoont Nijmegen Blijft in Beeld deze unieke beelden voor het eerst sinds bijna zeventig jaar.

Na een speurtocht van jaren stuitte de stichting Nijmegen Blijft in Beeld uiteindelijk bij toeval op de film This is Nijmegen. Deze film uit 1947 duurt 11 minuten en is in opdracht van de gemeente Nijmegen gemaakt als dank voor Albany, de hoofdstad van de Amerikaanse staat New York. 

De bekende speeltuin de Leemkuil uit Nijmegen jubileert. De populaire speeltuin bestaat dit jaar 70 jaar en daar wil de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld graag aandacht aan besteden. Hiervoor is de stichting op zoek naar bewegend beeldmateriaal (film, video of dvd) waarin de Leemkuil in de spotlight staat. 


Bent u op zoek naar een leuk cadeau?. De Stichting Nijmegen Blijft in Beeld heeft nu een cadeaubon waarmee u iemand donateur kunt maken voor een jaar. Maak € 15,00 (het mag ook meer zijn) over onder vermelding van "cadeaubon" en laat iemand genieten van de oude filmbeelden die wij 13 april 2015 weer gaan vertonen in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Hiermee steunt u ons werk.

Voor meer informatie zie Beeldschrift najaar 2014.

Een tip?

Kent u iemand die nog een oud filmblik heeft liggen, heeft u zelf iets of heeft uw bedrijf oude blikken die ze misschien willen wegdoen?